UNGE 14 – 20 ÅR
Refleksion og identitet
Kampen om Værftet
– et dilemmaspil om at få værftet til at overleve
Helsingør Værft var Helsingørs største industrivirksomhed i 100 år. Værftet havde stor betydning for Helsingør by og beskæftigede i de største år i 1950-60’erne op til 3500 personer.
I slutningen af 1970’erne blev det imidlertid svært for Helsingør Værft at lave overskud på bundlinjen. Direktøren og bestyrelsen igangsatte forskellige tiltag, for at imødekomme markedets krav. Med forskellig effekt.
I klassen før jeres besøg: Det forberedende materiale, giver en indsigt i Værftets vilkår og lidt nyttig baggrundsviden I skal bruge i dilemmaspillet. I inddeler klassen i grupper og beslutter hvem der har hvilken rolle.
Jeres besøg: Hver gruppe er værftets bestyrelse bestående af direktør, arbejderrepræsentant, rederiets repræsentant og tillidsmand. Museets formidler tager klassen med rundt til forskellige steder på museet og i det historiske værftsområde, hvor han/hun præsenterer en rigtige historie for klassen. Herefter skal grupperne hver især løse udfordringen, ved at diskuterer, hvor hver person har sit syn på sagen kva sin ‘rolle’. Bestyrelsen får points for sin besvarelse med hhv. etiske, popularitets eller økonomiske points.
Målgruppe: Skolen 8. + 9. klasse, Meget velegnet til ungdomsuddannelser og f.eks. sprogskoler og højskoler (OBS forløbet er på dansk). Kan også være informativ og sjov for en voksengruppen.
Varighed: 1½ time
Pris: 800 kr. (1200 for en voksengruppe)
Antal: max 25 personer
Download dette Undervisningsmateriale, som I bedes arbejde med i klassen inden besøget på Værftsmuseet.
Byvandring: Oplev Helsingørs historie i gaderne
Helsingørs centrum er fuld af historie. På denne tur følger vi hele Helsingørs historie lige fra Erik af Pommeren grundlagde byen som købstad i 1429, igennem tiden hvor søfart og sundtold gjorde byen til en af de største i Danmark, til industribyen og til nutidens kulturby.
Byen er formet af den velstand, der fulgte i kølvandet på Øresundtolden, og en vandring gennem Helsingørs gamle bykerne giver er et godt indblik i byens historie. Bybilledet er præget af smukke gotiske borgerhuse, nyklassicistiske palæer og veludstyrede købmandsgårde fra det sene 1700-tal. Turen fortæller nogle af de skjulte historier rundt i de smalle gader, forbi kirker, borgerhuse, værtshuse og andre minder fra en svunden tid.
Målgruppe: Meget velegnet til ungdomsuddannelser og f.eks. sprogskoler og højskoler
Varighed: 1 time
Pris: 600 kr.
Antal: max 25 personer
Museerne Helsingør
Undervisning
Hvornår
I kan booke undervisning alle ugens hverdage mellem 9-14.