Besøg Værftsmuseet
Helsingør Værftsmuseum er historierne om slid, støj, møg, stolthed og sammenhold i en svunden tid, hvor værftsfløjten styrede byens liv. Både økonomisk, beskæftigelsesmæssigt, socialt, kulturelt og politisk var værftet det naturlige omdrejningspunkt.
Langt de fleste i Helsingør Kommune har familiemedlemmer, nære som fjerne, der har arbejdet på værftet, byens suverænt største arbejdsplads. Når værftsfløjten meddelte frokost og fyraften var det som at opleve starten til Sjælsø Rundt. Hundreder af cyklister kæmpede om at komme først hjem, mens det gik mere adstadigt den anden vej.
Værftet var hovedmotoren i det ny Helsingør efter sundtoldstiden og sikrede tusinder af familier deres levebrød og skattekroner til byen. Værftsmuseet fortæller om arbejdspladsen og værftsbyen gennem 100 år og sikrer mindet og erindringen om den tid, da Helsingør var industriby og selvforsynende med arbejdspladser.
Mød en værftsarbejder
I hverdagene kan du ofte være heldig at møde en at Værftsmuseets frivillige. De fleste har stået i lære eller arbejdet på Helsingør Værft og de kan fortælle alle de gode historier om værftet som arbejdsplads, sådan som de selv har oplevet det.
Du kan kende de frivillige på deres arbejdstøj og på deres navnebrik.
Spotter du en af dem i udstillingen, er de altid klar på at svare på spørgsmål. Men vil du være helt sikker på at høre en værftsarbejder fortælle historien om Helsingør værft, så er det bedste du kan gøre at samle en gruppe af venner eller kollegaer og booke en omvisning.
Book en omvisning i udstillingen
Kom på en spændende omvisning å Værftsmuseet, hvor en tidligere ansat på Helsingør værft fortæller og gør historien levende.
Pris: 950 kr.
Varighed: 60-90 min.
Ring og hør nærmere eller book en omvisning på:
Skulpturen “Værftarbejderne”
Med skulpturgruppen Værftsarbejderne er det sat et monument over de tusindvis af arbejdere, der gennem mere end 100 år byggede skibe i Helsingør.
Kunsthistoriker Mona Faye fortæller om skulpturgruppen:
”Den er skabt af den dansk-færøske billedhugger Hans Pauli Olsen, og den viser fire arbejdere på vej mod den oprindelige værftsport. Forrest går en ældre mand, bag ham en mand i sin bedst alder og endelig ser vi den unge lærling. De tre arbejdere er udført i naturlig størrelse, hvorimod den skulptur, som står nogle meter derfra, er udført 1,5 gange naturlig størrelse.
Skulpturen er opbygget i en ujævn og knudret modellering – den for Hans Pauli Olsen så karakteristiske signatur; han skjuler aldrig sporene af sine hænders arbejde. Skulpturen er støbt i bronze, og til moderne bronzestøbning benyttes “Shell Casting”, som er en videreudvikling af den meget gamle støbeteknik, der kaldes “Cire Perdue” – tabt voks. Processen er lang og krævende, og det er Skulpturstøberiet i Svendborg, som har støbt skulpturen.”
Skulpturen er opstillet i 2014 og finansieret af D/S Norden, D/S Orients Fond, TORM FONDEN, Lauritzen Fonden og Helsingør Kommunes Museer.



Museerne Helsingør
Værftsmuseet
Åbningstider
Mandag - fredag: kl. 10-17Weekend: kl. 11-16
Lukket påske: 6-10/4
Lukket: 5/5, 18/5 og 28-29/5.
Entré
Gratis