På Kulturhavnen, midt i det tidligere Helsingør Værft, ligger Værftsmuseet.

Museet fortæller historien om de mere end 400 fragtskibe, færger og fregatter der blev bygget i Helsingør mellem 1882 og 1983. Men først og fremmest om de mennesker der tegnede, byggede og søsatte dem, om værftet som arbejdsplads og om dets betydning for byen Helsingør gennem 100 år.

Lyden af stål mod stål. Hvæsende svejseflammer. Kraner, der drejer majestætisk rundt. Tilskuere, der jubler når et nyt skib bliver navngivet og sat i søen. For ikke så længe siden var det hverdag i Helsingør, som i landets mange andre værftsbyer. Dengang, hvor en stor del af skibene, der sejlede på verdenshavene, blev bygget i Danmark. Nu bliver de bygget andre steder. Men historien lever.

Oplev værftshistorien

Stemmer fra Værftet

Særudstilling på Værftsmuseet

 

Mange borgere i Helsingør husker tiden hvor Helsingør Værft dominerede bybilledet. Enten har de selv arbejder der, har familie eller kender en, der har arbejder på værftet ‘engang’.

Udstillingen Stemmer fra Værftet fortæller fra de forhenværende ansattes perspektiv. Bl.a. om hvordan det var at arbejde på byens største arbejdsplads og om hvilken betydning værftet havde for hele byens befolkning. Tiden der beskrives er fra 1950’erne til værftet lukker i 1983.

Udstillingen tager afsæt i et treårig forskningsprojekt ‘Stemmer fra Værftet’ hvor forskere fra Museerne Helsingør og Roskilde universitet har indsamlet interviews fra forhenværende ansatte på Helsingør Skibsværft og undersøgt hvordan erindringsfortællinger er blevet brugt i forbindelse med kulturarvsfortællinger på andre museer.


 

Historier i Værftsområdet

Gå en tur rundt i det historiske værftsområde og oplev via billede og lyd hvordan der var engang.

Find vej rundt ved madmarked, cafe og havnemiljø og få en forestilling om de mange håndværkere, der engang havde travlt med at bygge store stålskibe og motorer.

Find app’en Useeum der hvor du plejer at downloade dine apps.

Få en forsmag på de skønne historier: Hør om kantinen = ‘Tutten’ 

______________________________________________________________________________________________________________________

Omvisning på Værftsmuseet og i de historiske værftshaller

Kom med en tidligere værftsarbejder rundt i udstillingerne og hør alle de personlige beretninger fra en tid med industri, stolthed, slid og slæb, sammenhold og avanceret international skibsbygning.

Læs mere og book her


 

Børneværftet

Lad de små og mellemstore hænder arbejde med værktøj.

Børneværftet på Værftsmuseet tilbyder flere børnevenlige aktiviteter.

  • Byg dit eget træskib med færdigudskårne skibsdele og pynt det med flag og ræling.
  • De kreative kan også bygge skibe af LEGO, eller farvelægge ark med de flotte skibe, der blev bygget på Helsingør Skibsværft.

 

Byg dit eget skib For børn

Historierne i Værftsområdet – i børnehøjde

I det historiske værfts- og havneområde, kan I finde seks Storytellers. Hvis I drejer på ventilhåndtaget fortæller de sjove og interessante små historier til hele familien om dengang skibsbyggere, snedkere, elektrikerne og alle de andre håndværkere byggede skibe på Helsingør Skibsværft.

Børnene kan få udleveret et gratis Skibsark, så de selv kan bygge deres eget skib og få deres egen navnebrik på jeres vej rundt i området.

Skibsarket henter I på Værftsmuseet eller på Biblioteket.


 

       

Portrætudstilling på Den Røde Plads

Nyd synet af syv fantastiske helformats portrætter af Værftsarbejdere på Den Røde Plads. Bemærk stoltheden og erfaringen der stråler ud af hver en fiber i mændenes fremtoning.

Tak til fotograf Torben Sørensen for de unikke portrætter.


 

Kontakt

Telefon: 49 28 18 00
Email: museerne@helsingor.dk

Kulturværftet
Allégade 4
3000 Helsingør

 

Åbningstider

Mandag - fredag: kl. 10-17
Weekend: kl. 11-16

Lukket påske: 6-10/4
Lukket: 5/5, 18/5 og 28-29/5.

Entré

Gratis