Tre museer og det historiske byrum

=

hele Helsingørs historie

Helsingør har været købstad siden 1426, hvor Kong Erik af Pommern gav købstadsprivilegier til byen. Byen har populært sagt været igennem tre perioder i historien:

  • Øresundstoldsperioden fra 1426-1856
  • Den industrielle periode fra slut 1800-tal- slut 1900-tal
  • Turist og kulturby frem til i dag

 

Øresundstoldsperioden fra 1426-1856

Som noget helt specielt for Helsingør har byen været hjemsted for Øresundstolden igennem 400 år, hvilket har givet byen rigdom og et internationalt præg gennem mange år. Dette mærker man når man går rundt i bykernen med de mange smukke historiske huse og pladser.

Oplev periode hvor Øresundstolden stadig havde stor betydning på Helsingør unikke perle, det levende husmuseum Skibsklarergaarden.

 

Den industrielle periode fra slut 1800-tal- slut 1900-tal

Efter Øresundtolden blev lukket skulle Helsingør finde andre indtægtskilder. Her gav placeringen ved sundet og de mange træskibsværfter en oplagt mulighed for at placere et større jernskibsværft i byen. Havnen blev gravet større og Helsingør jernskibsværft åbnede i 1882 og var en del af Danmarks stolte skibsværftshistorie frem til 1983. Museum Helsingør bruger Helsingør Værft som prisme til at fortælle byens industri- og arbejderhistorie.

 

Turist og kulturby frem til i dag

I 1970’erne var Helsingør en slidt by som så mange andre gamle byer i Danmark på den tid. Helsingør kommune tog dog en vigtig beslutning i 1973 om at byens historiske huse og historiske miljøer skulle bevares frem for at rives ned til fordel for ny bebyggelse. Dette lagde grundlaget for at Helsingør i dag har en unik historisk bykerne med mange smukke velbevarede huse og stræder, hvor man tydeligt kan mærke historiens vingesus helt tilbage til før reformationen.

Kulturværftet på Kulturhavnen foran Kronborg fik spændende arkitektur i 2010, men er stadig Helsingør værfts bygninger inde bagved, og den historiske atmosfære er bevaret både i Værftshallerne bag Kulturværftet og i M/S Museet for Søfarts arkitektoniske bygninger i Værftets Dokk 1.

Helsingør er i dag kendt for sin unikke kombination af historisk tilstedevær fra de mange historiske bygninger og nærhed til vandet med søfart og strande.

Velkommen!