Boutikken

Handel i provianteringsbutikken som skipperne har gjort igennem 400 år.

 

Boutik

Du kan stadig købe varer i butikken

Boutikken bugner af lakridsrod, kaffe, reb, træsko, tønder, kaffe, kamille, vin, wiibroe øl, brændevin og meget meget mere.

 

Den gamle skibsprovianteringsbutik er enestående, fordi den nok er restaureret, men ikke ændret siden 1820’erne.

Takket være en kombination af tilfældigheder og betænksomhed kan man i dag opleve en helt original købmandsforretning fra 1800-tallet i Museet Skibsklarerergaarden.

Der dufter stadig af tjære og krydderier, og inventaret står med sin oprindelige bemaling og dekoration. Bagerst i lokalet hænger tavlen med en liste over skibe på reden eller undervejs, og personalet langer stadig sager fra datidens varesortiment over disken, lige fra tjæret tovværk til hollandsk genever.

Butikken beskyttes af skydevinduer, som var en nødvendig foranstaltning i 1800-tallets meget livlige Helsingør, der aldrig sov. De mange fremmede søfolk, der kom til byen for at betale Øresundstold, var butikkens primære kunder, men også byens egne borgere handlede her, da man har kunnet tilbyde et udvalg, som lå langt ud over, hvad man ellers så i en dansk købstad.

Butikken fortsatte efter Øresundstoldens ophør i 1857, men lukkede da den sidste købmand døde i 1896. Hans to ugifte døtre værnede om familiens fortid, og derfor er det som at tage et skridt over 100 år tilbage i tiden, når man går gennem døren.