"De gjorde det"

Udstilling i Nellemansstuen 15. marts - 2. juni

fiskebad i Snekkersten 1Da 75-året for redningen af de danske jøder blev markeret i oktober sidste år, var udstillingen ”De gjorde det” en af de aktiviteter, foreningen ”Undtagelsen” satte i scene. Udstillingen vises nu på Flynderupgård .

Udstillingen er en hyldest til de lokale fiskere og andre, der over få dage i oktober 1943 satte alt ind på at redde deres jødiske landsmænd fra tyske koncentrationslejre. Alene fra Snekkersten og Skotterup lykkedes at bringe 700 jøder over Øresund til det frie Sverige.

Udstillingen består af historier, biografier, billeder, genstande, bøger og dokumenter, der belyser de spændte dage i oktober 1943. Og som noget særligt vises en helt ny film om ”Redningen”, den stemningsfulde dramatisering på Skotterup Strand, hvor over tusind mennesker den 5.10.2018 om aftenen oplevede, hvordan det kunne være foregået netop dér for 75 år siden. Ikke alle kunne dengang se og høre lige godt, så nu er muligheden for igen at opleve denne særlige begivenhed.

 

Arrangementer i Spisestuen

Temaaften onsdag d. 3. april kl. 18.00
Festmiddag og foredrag af Hannah Lund.

Hannah Lund 1900 Til bords webHvorfor er det, vi er så glade for sovs, kartofler og tarteletter? Vi rejser verden rundt, udforsker udenlandske køkkener og tager opskrifterne med hjem. Alligevel er vi stadig vilde med flæskesteg, alle de andre gammeldags retter og med brun sovs. Men er vi ved at glemme vores kulinariske arv?

Kom og prøv en vaskeægte 3 retters festmiddag fra 2. verdenskrig, sidst serveret i Odense hos Hannahs familie … og hentet fra kogebogen 1900 Til Bords. Mens du smager, hvordan det var at være gæst til fest i et privat hjem dengang, fortæller Hannah Lund om hendes arbejde med at dykke ned i hendes bedste- og oldemødres håndskrevne opskrifter og livshistorier.

Kogebogen er til salg ifm. arrangementet og kan evt. blive signeret.


Pris pr. person 250,-
Bestil allerede nu plads på tlf. 4928 1907 (Spisestuen) eller elektronisk på Visit Nordsjælland/Billetexpressen

 

Påske 2019 18. – 22. april – hver dag kl. 12.30

Vil du smage en ægte 2. verdenskrig buffet? Det kan du på Flynderupgaard, hvor vi har dykket ned i kogebogen 1900 Til Bords og fundet menuen fra en af de festlige familiebegivenheder i Hannah Lunds familie.

Mens der var rationering og spærretid og helt almindelig mangel på de gode og luksuøse råvarer fejrede man alligevel løs under besættelsen. Eksempelvis, når der var kobberbryllup. Find ud af, hvad man forkælede sine gæster med dengang – og mens du nyder maden, kan du høre lidt om en helt almindelig dansk families udfordringer med at stille god mad på bordet. Hvad syltede man og hvor langt skulle det strække? Hvad kunne man skaffe fra familien på landet? Hvad måtte man gøre anderledes? Hvordan var det lige med fløden og sukkeret? Spis, lyt og hav en sjov frokost!

NB Torsdag, fredag og mandag er det Spisestuens leder Bente Lis Jensen der fortæller. Lørdag og søndag er det Hannah Lund der fortæller.

Pris pr. person 250,-
Bestil allerede nu plads på tlf. 4928 1907


Temaarrangement søndag d. 2. juni kl. 12.30
Da Danmark blev frit.

Forestil dig Sankt Hans aften 1945. Krigen er ovre, og Danmark er frit. Bordet er pyntet med blomster fra haven og levende lys. Gæsterne ankommer og får friske danske jordbær og vin. En havetur lokker inden maden sættes på bordet kl. 13. Midsommervisen synges sammen inden vi går hver til sit. Sådan fejrede Hannah Lunds familie det i glæden over at mørklægningen var overstået, lyset var kommet tilbage – og landet var frit. Vi har genskabt festen, som den er beskrevet i hendes kogebog 1900 Til bords … og Hannah er naturligvis til stede under arrangementet.


På gårdspladsen - eller i tilfælde af regn i laden.


Pris pr. person 250,-
Bestil allerede nu plads på tlf. 4928 1907 (Spisestuen) eller elektronisk på Visit Nordsjælland/Billetexpressen

  

Kogebog: 1900 Til bords

Forside 1900 Til Bords webDet originale danske landkøkken Ribs- og hindbærsyltetøj på nybagte boller. Hjem til velanrettet frokost. Lagkager til kaffen – hver dag. Kampen om den bedste leverpostej. Festmiddage med romfromage. Duften af natmad, når du kommer sent hjem. Min madglæde er grundlagt ved et dansk spisebord. Det stod i Odense – men det kunne faktisk have stået hvor som helst i kongeriget.Det var dansk mad, fra før vi helt havde lært at hente inspiration fra andre landes køkkener og krydderier. Lavet af kvinder, som blev glade, når familie og gæster rundt om spisebordet også var glade. Kokkepigen på herregården, der tryllede med brændefyret komfur og knofedt. Den unge husfrue af det bedre borgerskab – og en af Danmarks førstekvindelige læger – som arrangerede fester og lavede månedsplaner medhverdagsmenuer. Også under 2. verdenskrig. Der opstod livretter - og retter, man så frem til at spise på bestemte tidspunkter af året. Retter, som jeg stadig kan huske. Plus en helmasse andre, som jeg aldrig har smagt før nu. De kommer nemlig fra min oldemors opskriftsbog. Hendes søsters opskriftsbog – og min farmors. Et samlet tidsbillede på maden og vanerne i Danmark mellem 1902 og 1970. Velkommen til min families danske landkøkken.