Mortensand i Spisestuen d. 6.-11. november 

Ved du at ca. 1/3 af alle de ænder, danskerne spiser, spises til mortensaften? Kun til jul spiser vi flere ænder. Spisestuen på Flynderupgård holder traditionen med mortensand i hævd, og serverer andesteg hele uge 45 fra tirsdag d. 6/11 til og med søndag d. 11/11, kl. 12-16. Onsdag holder Spisestuen ekstraordinært åbent til kl. 20.

Ring på tlf. nr. 4928 1907 for at reservere bord, hvis du ønsker at smage andestegen. 
Pris 150 kr. pr. person.

Ænder web

  

Traditionen med andesteg på bordet mortensaften er som udgangspunkt en fejring af Morten – også kendt som den hellige Martin af Tours. Martin levede i 300-tallet i den lille midtfranske by Tours. Historien fortæller, at han var en både populær og beskeden mand. Da byens befolkning ville vælge ham til biskop, gemte han sig derfor i en gåsesti for at undgå udnævnelsen.

Gemmestedet var imidlertid ikke velvalgt, for fuglene skræppede op. Martin blev fundet og udnævnelsen til biskop var uundgåelig. Efterfølgende besluttede han, at hver husstand hvert år skulle slagte mindst en gås. Måske som en slags hævn mod gæssene, der udleverede ham til den ihærdige flok?

I Frankrig og Tyskland er november både måneden, hvor vinhøsten fejres, og hvor dyrene slagtes, godt fedet op efter lange sommermåneder på græs.

Med Martin som vinavlernes helgen blev de to ting forenet, da historien tillige fortæller, at Martin blev begravet d. 11. november. Denne dag er derfor Martinsdag, mens martinsaften er dagen forinden, d. 10. november.

I en dansk sammenhæng dukker historien om Martin og gæssene første gang op på tryk i 1616. Martin blev til Morten, og i det protestantiske Danmark blev den hellige Martin derfor til Morten Bisp.

Også i Danmark var november slagtermåned og gåsen et vigtigt slagtedyr. Gæs var dog ikke hver mands kost, da en gåsesteg foruden en god økonomi krævede en stor ovn og brændsel. Ænder var langt billigere kost.

 

Julefrokost anno 1920

d. 24. november - 16. december 

mh sylte pølse b web

Årets julefrokost i Spisestuen tager udgangspunkt i julen, som den var i 1920’erne. I mange år har julegrisen måtte lade livet, når maden skulle på bordet, for skinke og flæsk var vigtigt til jul. Årets menu tager udgangspunkt i dette.

Intet sted var grisen så vigtig som på landet i tiden før industrialiseringen. Svinene blev om efteråret sendt ud for at spise sig fede og slagteklare. Grisen er ikke kuldskær. Derfor har den i modsætning til mange andre dyr kunnet gå ude og blive fed af olden og det, den ellers kunne finde i jorden, helt op til jul.

Både i by og på land var november slagtemåned. Man slagtede selv sine grise, og slagtningen varede til langt ind i december. Julegrisen - den bedste og fedeste af grisene - blev slagtet til allersidst. Dermed var kødet så friskt som muligt til højtiden.

Alt på grisen blev brugt f.eks. blodet til blodpølse, indvolde til finker, børsterne til pensler og nåle, galden til lægemidler, huden til seletøj og blæren blev pustet op til en ballon børnene kunne lege med.

JULEFROKOST ANNO 1920

 • Branteviks sild - dild, allehånde, laurbær og citron
 • Spisestuens julesild - nelliker, kanel, stjerne anis
 • Medister - med rødbede og hjemmelavet sennep
 • Juleskinke - med grønkål
 • Ribbensteg - med dejlig rødkål med solbæreddike
 • Hjemmelavet leverpostej - med champignon og bacon
 • Æbleflæsk - lavet med løg og timian
 • Hjemmelavet sylte - med sennep og rødbede
 • Hjemmelavet rullepølse - med sennep og rødbede
 • Blodpølse - med kanel og æble
 • Ris á l'amande - varm eller kold kirsebærsauce
 • Rugbrød, franskbrød, smør og fedt.

Pris pr. person kr. 185,-

Julefrokosten serveres i perioden 24. november - 16. december 2018 kl. 12-16 (køkkenet lukker kl. 15.30). Bordbestilling: tlf. 4928 1907

Velkommen til hyggelige timer i Spisestuen.