Helsingørtapetet - Kulturer mødes ved Kronborg

helsingørtapetet plakat webMåske kender du til det berømte franske Bayeux-tapet, populært kaldet verdens første tegneserie. Men ved du, at Helsingør har sit helt eget unikke tapet syet med inspiration netop fra dette berømte gamle broderi?

Helsingørtapetet er 31 meter af vores egen tids historie. I 1970’erne og 1980’erne var Palæstina og Jugoslavien to af verdens brændpunkter, der drev mennesker på flugt. Indtryk fra krigen nåede med en gruppe flygtninge kvinder Helsingør. Oplevelserne er omsat i 1 million sting, der tilsammen udgør Helsingørtapetet.

Tapetet er produktet af et anderledes integrationsprojekt i Helsingør Kommune. 37 flygtninge- og indvandrerkvinder fra 12 forskellige lande har med nål og tråd berettet om deres egen historie.

Helsingør Bymuseum har genopsat Helsingørtapetet i en ny udstilling ”Helsingørtapetet – Kulturer mødes ved Kronborg”.

Ud over selve tapetet er der på udstillingen mulighed for at få indblik i, hvordan projekt kom i gang, og hvordan kvinderne gennem håndarbejdet oplevede samarbejde og fordybelse. Deres personlige beretninger og eksempler på deres broderede selvportrætter kan ses i udstillingen.

Gå på opdagelse i detaljerne i de farverige billeder og bliv klogere på kvindernes hverdag i hjemlandene, optakten til krig og den nødvendige flugt. Ankomsten til Danmark, og hvordan de oplevede mødet med Helsingør og en helt anden kultur.

Tapetet har tidligere været udstillet på bl.a. Kronborg, Immigrantmuseet, Moesgård Museum, Munkeruphus og på Flynderupgård Museet.

Udstillingsperiode: 27. september 2019 – 1. maj 2021