På Kulturhavnen, i det historiske industrielle værkstedsbygninger finder du Værftsmuseet.

Oplev værftshistorien

Værftsmuseet ligger midt i det gamle historiske værftsområde og fortæller historier fra 100 år med Helsingør Værft som den største arbejdsplads i byen.

Der er to udstillingslokaler, et på hver side af Porten, der i værftstiden var hovedindgangen ind til arbejdsområdet.

 

Garagen

I Garagen finder du to udstillinger og et værkstedsområde, hvor gæster kan prøve forskelligt metalværktøj.

  • Udstillingen ‘Et skib bliver bygget’ fortæller om de forskellige processer et skib gennemgår.  Lige fra kontrakten bliver underskrevet til apteringen af skibet står klart. Her imellem foregår megen planlægning, tegning, modelbygning og alle de forskellige håndværk, der skal til inden skibet står klar til levering til køber.
  • I udstillingen ‘Skibe der blev bygget i Helsingør’ ses nogle af de fine modeller, der er bygget af Helsingør skibene, med historier om hvad der siden er sket med skibene. Her kan du også få indblik i et kronologisk blik på de skibsteknologiske landevindinger der er sket på Helsingør Værft gennem 100 års industri.
  • Børneværftet med filebænke til bearbejdelse af metalgenstande. Der er også mulighed for skibsbygning i Lego eller farvelægning af skibstegninger fra værftet.

Kontrolkontoret

På den anden side af Porten, i det gamle kontrolkontor, findes særudstilling og det rekonstruerede bestyrelseslokale.

  • Stemmer fra Værftet (se beskrivelse herunder)
  • Bestyrelseslokalet, der er en rekonstruktion af bestyrelseslokalet, der i 60’erne lå lige præcis her. Paneler, døre, mødebord og stole er restaureret og sat op. Dertil er der i udstillingen kommet direktør H. P. Christensens skrivebord fra 60’erne, fotos af alle direktørerne gennem tiden samt det ikoniske standerur, der har været med hele vejen gennem de 100 år.

Mød en værftsarbejder

I hverdagene kan du ofte være heldig at møde en at Værftsmuseets frivillige. De fleste har stået i lære eller arbejdet på Helsingør Værft og de kan fortælle alle de gode historier om værftet som arbejdsplads, sådan som de selv har oplevet det.

Du kan kende de frivillige på deres arbejdstøj og på deres navnebrik. Spotter du en af dem i udstillingen, er de altid klar på at svare på spørgsmål.

Men vil du være helt sikker på, at høre en værftsarbejder fortælle historien om Helsingør værft, så er det bedste du kan gøre at samle en gruppe af venner eller kollegaer og booke en omvisning

Book en omvisning i udstillingen

Kom på en spændende omvisning å Værftsmuseet. I bliver vist rundt af en tidligere ansat på Helsingør Skibsværft, der levende fortæller om udstillingerne og tiden på Helsingør Værft.

 

Pris: 950 kr.

Varighed: 60-90 min.

 

Ring og hør nærmere eller book en omvisning på:

mail: frehe@helsingor.dk


 

Stemmer fra Værftet

Særudstilling på Værftsmuseet

 

Mange borgere i Helsingør husker tiden hvor Helsingør Værft dominerede bybilledet. Enten har de selv arbejder der, har familie eller kender en, der har arbejder på værftet ‘engang’.

Udstillingen Stemmer fra Værftet fortæller fra de forhenværende ansattes perspektiv. Bl.a. om hvordan det var at arbejde på byens største arbejdsplads og om hvilken betydning værftet havde for hele byens befolkning. Tiden der beskrives er fra 1950’erne til værftet lukker i 1983.

Udstillingen tager afsæt i et treårig forskningsprojekt ‘Stemmer fra Værftet’ hvor forskere fra Museerne Helsingør og Roskilde universitet har indsamlet interviews fra forhenværende ansatte på Helsingør Skibsværft og undersøgt hvordan erindringsfortællinger er blevet brugt i forbindelse med kulturarvsfortællinger på andre museer.


 

Få gratis historier 10 steder i Værftsområdet

Gå en tur rundt i det historiske værftsområde og oplev via billede og lyd hvordan der var engang.

Find vej rundt ved madmarked, cafe og havnemiljø og få en forestilling om de mange håndværkere, der engang havde travlt med at bygge store stålskibe og motorer.

Find app’en Useeum der hvor du plejer at downloade dine apps.

Få en forsmag på de skønne historier: Hør om kantinen = ‘Tutten’ 

 


 

Historier i Værftsområdet – i børnehøjde

I det historiske værfts- og havneområde, kan I finde seks Storytellers. Hvis I drejer på ventilhåndtaget fortæller de sjove og interessante små historier til hele familien om dengang skibsbyggere, snedkere, elektrikerne og alle de andre håndværkere byggede skibe på Helsingør Skibsværft.

Børnene kan få udleveret et gratis Skibsark, så de selv kan bygge deres eget skib og få deres egen navnebrik på jeres vej rundt i området.

Skibsarket henter I på Værftsmuseet eller i receptionen på Kulturværftet.

 


 

       

Portrætudstilling på Den Røde Plads

Nyd synet af syv fantastiske helformats portrætter af Værftsarbejdere på Den Røde Plads. Bemærk stoltheden og erfaringen der stråler ud af hver en fiber i mændenes fremtoning.

Tak til fotograf Torben Sørensen for de unikke portrætter.


 

Skulpturen “Værftarbejderne”

Med skulpturgruppen Værftsarbejderne er det sat et monument over de tusindvis af arbejdere, der gennem mere end 100 år byggede skibe i Helsingør.

Kunsthistoriker Mona Faye fortæller om skulpturgruppen:

”Den er skabt af den dansk-færøske billedhugger Hans Pauli Olsen, og den viser fire arbejdere på vej mod den oprindelige værftsport. Forrest går en ældre mand, bag ham en mand i sin bedst alder og endelig ser vi den unge lærling. De tre arbejdere er udført i naturlig størrelse, hvorimod den skulptur, som står nogle meter derfra, er udført 1,5 gange naturlig størrelse.

Skulpturen er opbygget i en ujævn og knudret modellering – den for Hans Pauli Olsen så karakteristiske signatur; han skjuler aldrig sporene af sine hænders arbejde. Skulpturen er støbt i bronze, og til moderne bronzestøbning benyttes “Shell Casting”, som er en videreudvikling af den meget gamle støbeteknik, der kaldes “Cire Perdue” – tabt voks. Processen er lang og krævende, og det er Skulpturstøberiet i Svendborg, som har støbt skulpturen.”

Skulpturen er opstillet i 2014 og finansieret af D/S Norden, D/S Orients Fond, TORM FONDEN, Lauritzen Fonden og Helsingør Kommunes Museer.


 

Kontakt

:
Email: museerne@helsingor.dk

Kulturværftet
Allégade 4
3000 Helsingør

Åbningstider

Mandag - fredag: kl. 10-17
Weekend: kl. 11-16

Entré

Gratis