Boutikken

Handel i provianteringsbutikken som skipperne har gjort igennem 400 år.

 

Boutik

Du kan stadig købe varer i butikken

Boutikken bugner af lakridsrod, kaffe, reb, træsko, tønder, kaffe, kamille, vin, wiibroe øl, brændevin og meget meget mere.

 

Den gamle skibsprovianteringsbutik er enestående, fordi den nok er restaureret, men ikke ændret siden 1820’erne.

Takket være en kombination af tilfældigheder og betænksomhed kan man i dag opleve en helt original købmandsforretning fra 1800-tallet i Museet Skibsklarerergaarden.

Der dufter stadig af tjære og krydderier, og inventaret står med sin oprindelige bemaling og dekoration. Bagerst i lokalet hænger tavlen med en liste over skibe på reden eller undervejs, og personalet langer stadig sager fra datidens varesortiment over disken, lige fra tjæret tovværk til hollandsk genever.

Butikken beskyttes af skydevinduer, som var en nødvendig foranstaltning i 1800-tallets meget livlige Helsingør, der aldrig sov. De mange fremmede søfolk, der kom til byen for at betale Øresundstold, var butikkens primære kunder, men også byens egne borgere handlede her, da man har kunnet tilbyde et udvalg, som lå langt ud over, hvad man ellers så i en dansk købstad.

Butikken fortsatte efter Øresundstoldens ophør i 1857, men lukkede da den sidste købmand døde i 1896. Hans to ugifte døtre værnede om familiens fortid, og derfor er det som at tage et skridt over 100 år tilbage i tiden, når man går gennem døren.

Boutik

Kontakt

Telefonnr.: 49281800
Email: museerne@helsingor.dk

Skibsklarerergaarden

Strandgade 91

3000 Helsingør

Adgang for gangbesværede

Museet Skibsklarerergaarden er en autentisk bolig fra 17-1800 tallet. Derfor er der desværre ikke taget højde for gangbesværede og kørestolsbrugere. Museet er i tre etager og der er en ret smal og stejl trappeopgang mellem etagerne.

Det er muligt at komme ind i stueetagen med kørestol. Her kan I bl.a opleve provianteringsbutikken præcis som den stod åben for sømænd og lokalbefolkning i 1700-tallet.

 

Åbningstider

Torsdag– søndag
kl. 11-15

På:
Værftsmuseet
Skibsklarerergaarden
Bymuseet

Entré

Voksne: 60 kr.
Børn og unge under 18 år er gratis.
Gruppebillet (min. 10 personer): 50 kr./person.

Billetten giver adgang til alle tre museer.