Bymuseet udstillinger fortæller historier fra Helsingør

– Fra da Kong Erik 7. af Pommern officielt indførte øresundstold i 1429 frem til i dag.

Museet ligger i det fredede Karmeliterhus, der i sig selv bærer på mange fantastiske historier, der tydeligt fornemmes i de stemningsfulde rum.


 

Udstillinger

 

Miniature bymodel af Helsingør anno 1801

Udstillinger

På Helsingør Bymuseums store bymodel kan du i lys og lyd opleve Helsingør, som den gamle købstad så ud for godt 200 år siden.

Oplev den livlige trafik på Øresund af prægtige sejlskibe, som ligger opankrede på rheden for at betale den berømte Øresundstold. Ved byens dengang lille havn ligger toldbod og -pakhus, og længere henne ligger det fornemme Øresunds Toldkammer med sin prægtige facade ud mod Sundet.

Byen med dens tætte bebyggelse vrimler af liv: mennesker, hunde, køer, grise og hestevogne færdes naturligt i de pikstenbelagte gader med åbne rendestene. Husene med de hyggelige gårde og torve, kirkerne, de smalle stræder og byens hovedstrøg med byporte giver et glimrende indtryk af byen dengang.
Som byens spydspids ligger den berygtede fæstning Kronborg omgivet af det oprindelige store og smukke voldanlæg og med en allé, der forbinder byen og slottet.

Modellen er ganske præcist udført på grundlag af samtidige kort og bygningsbeskrivelser.


 

Sundhed og sygdom

Udstillinger

Byen fik sit første egentlige sygehus i 1764, og i 1796 åbnede Øresunds- og Helsingørs Sygehospital i Fiolgade, betalt af Øresunds Toldkammers Fattigkasse, der i forvejen sikrede en række værdifulde sociale institutioner i byen.

 

Fra sygehuset findes arkitekten Boye Magens originale bygningstegninger, og meget gammelt inventar er utroligt nok bevaret. Redskaber til åreladning, knoglesave, trepaneringsapparatur, en lukket båre til smittefarlige kolerapatienter, en madvogn med datidens service i tin, en spændetrøje og mange andre sager fra 1800-årene, der sætter fokus på datidens sygehusvæsen og giver nutiden stof til eftertanke.

I 1581 gav Frederik den Anden tilladelse til oprettelse af et apotek i Helsingør, og Svaneapoteket i Strandgade er, eller rettere var, således et af de ældste i landet. Beliggende i den internationale sundtoldsby, var apoteket forsynet med alskens mystiske inventar, der ikke fandtes andre steder. Nogle af klenodierne endte i Den gamle By i Aarhus ved apotekets nedlæggelse, og andet er blevet i byen, hvor det i dag kan ses her på museet i et autentisk miljø.

Byens arkæologi

Udstillinger

Udstillingen viser lidt af det, der er fundet gennem årene, og som sætter vor nutid i et langt mere spændende perspektiv. Skelettet af en strandvasker fra Snekkersten, der fik politiets bevågenhed, rester af senmiddelalderens og renæssancens sandstenskaminer og fint dekorerede ovnkakler fra byens fornemme hjem, stumper af fine sager som stentøjskrus, -krukker, kakler og fliser hjembragt fra den store verden i 15- og 1600-årene.

Og stumper i tusindvis af helsingoranernes lerfade, -skåle, stjertpotter, gryder og kridtpiber. For blot at nævne bare lidt af jordens herligheder.

Kontakt

Telefon: 49 28 18 00
Email: museerne@helsingor.dk

Karmeliterhuset

Sct. Annagade 36

3000 Helsingør

Åbningstider

OBS. Pga. covid-19 har vi lukket t.o.m d. 1. marts

Mandag: Lukket
Tirsdag - fredag: 12-16
Lørdag: 10 - 14
Søndag: 12 - 16

Entré

Voksne: 55 kr.
2-dags tillægsbillet: 15 kr.
Børn og unge under 18 år er gratis.
Gruppebillet (min. 15 personer): 10 kr. rabat/person

Med tillægsbilletten gælder billetten til alle fire museer i to dage.